Mesterhármas

Kiállításunk a túrkevei Finta szobrásztestvérek életét és alkotásait mutatja be, akik egymás között csak „Triumvirátusnak” nevezték magukat. Mindhárman a képzőművészet egy-egy területének mestereként alkottak maradandót. Életművük illeszkedik a magyar géniuszok sorába. Nem csak hazánkban, hanem a határainkon túl is ismertté váltak.
Sámuel az árnyképvágás mellett művészi igénnyel készített síremlékeket, melyeket számos erdélyi és román család rendelt meg. A Rodin mellett dolgozó Finta Gergely Párizs egyik gyakran foglalkoztatott portréművésze is volt. Sándor Amerikában képviselte magas szinten a magyar alkotókat. Köztéri szobrai Magyarországon, Brazíliában és az Egyesült Államokban a mai napig láthatóak. A szobrászat mellett verseket, novellákat, regényeket is írt, melyek több országban is megjelentek.
Feltett szándékuk volt, hogy életművük kiállításával és megőrzésével Túrkevét a művészettörténet kiemelt helyszínévé tegyék. Közösen határozták el, hogy alkotásaik egy gyűjteményként Túrkevén kerüljenek megőrzésre és bemutatásra. A több mint hetven éves múlttal rendelkező Finta Múzeum küldetési nyilatkozatában is kiemelt fontosságú feladat a Finta testvérek hagyatékának megőrzése és bemutatása.
Az eltelt idő során több százezres nagyságrendben érkeztek érdeklődők Túrkevére a világ minden tájáról, hogy a „Testvérhármas” alkotásait megcsodálhassák. Kérjük tekintse meg tárlatunkat olyan szeretettel, amekkora lelkesedéssel mi építettük azt az Ön számára!

Fotók a tárlatról.

Néhány kép a kiállításhoz kötődő foglalkozásokról.