Talamasz Lajos emlékkiállítás

Talamasz Lajos (1935. december 6-1999. október 17.)

„1935. december 6-án születtem Túrkevén, paraszti családból. Szeretetem a művészet iránt itt alakult ki. A II. világháború után megindult kulturális fejlődés engem is magával ragadott. Tagja lettem az akkor magas színvonalon működő helyi színjátszó csoportnak. Kitörő örömmel vettem részt az itthoni és a vidéki előadásokon.
Túrkeve múzeumába akkoriban érkezett meg a Finta testvérek hagyatéka, amit az elsők között sikerült látnom. Ez nagy hatással volt rám. Faragni és mintázni kezdtem. Sok sikertelen kísérlet után évekre abbahagytam. Ösztöneim azonban újra kezembe adták a vésőt, a mintázófát, de szégyelltem munkáimmal a nyilvánosság elé állni.
Sok őrlődés után végre a Kevi Kör tagja lehettem. Ettől kezdve minden évben bemutathattam munkáimat. Óriási hajtóerő számomra, ha szobraim másoknak is tetszenek. Az anyagot tisztelem, segítem természetszerűségében kibontakozni. Milliónyi tervem van. Ha alkotok, sohasem fáradok el. Szeretem a várost, ahol születtem, élek és dolgozok. Ha sikerül egy-egy alkotásommal az emberek SZÉP iránti vágyát kielégítenem, akkor – úgy érzem – megérte a fáradtságot.”

/Forrás: Kevi Kör című kiadvány, Túrkeve 1979/