Ezüstbe zárt világegyetem

Gothard_Jenő-001 2016. augusztus 19-én, 17 órakor nyílt meg az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium kiállítása a Vadász Pál Kiállítóteremben. A tárlat Gothard Jenő világhírű csillagász 1882 és 1905 között készített égi és földi fényképeiből nyújt válogatást. A látványos felvételeket most a nagyközönség is megismerheti.

Gothard Jenő (1857-1909) tudományos öröksége közé tartozik az 1800-as évek utolsó két évtizedében és az új századelőn készített félezer darabból álló csillagászati fotógyűjteménye, illetve a laboratórium vizsgálatokat rögzítő közel négyszáz darab fényképfelvétel.

1 (14)
Gothard Jenő a fényképezés csillagászati alkalmazása terén maradandót alkotott. Első felvételei közé tartozik az 1882. május 17-i teljes, de Magyarországról csak részlegesnek látszó napfogyatkozásról készített felvételsorozata. A következő évek során olyan tudományos megfigyeléseket tett, mely nemzetközi szinten is elismerést váltott ki. Nagy figyelmet keltettek Gothard üstökösökön végzett vizsgálatai is. Ő volt az, aki először készített felvételt a világon szabad szemmel nem látható üstökösről.

1 (15)
1882 és 1905 között készített felvételei a magyar csillagászat történetében mérföldkőnek számítanak. A herényi (ma Szombathely része) csillagvizsgáló több mint száz évvel ezelőtt a világ tudományos életének látókörébe került. A gondosan őrzött fotólemezeket ezért is digitalizálták 2014-ben és 2015-ben. A hatalmas mennyiségű anyag tudományos feldolgozása ma is zajlik, azonban az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársai a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával válogatást adnak az elfeledett felvételekből.