Szép menyecskék varrták fehér patyolatból

“Szép menyecskék varrták fehér patyolatból”

A magyarországi fehérhímzések típusai

A Damjanich János Múzeum kiállítása az intézmény néprajzi gyűjteményének fehérhímzéssel díszített textíliáira épül. Összeállítását többéves munka előzte meg, amelynek során a muzeológusok feldolgozták a teljes, mintegy 200 darabos tárgycsoportot, a tárgyakról digitális felvételeket készítettek, azonosították azok alapanyagát és a készítés technikáját. Mindezeket az adatokat egy tárgykatalógusban összegezték, amely a Damjanich János Múzeum tárgykatalógusai című sorozat indító darabja. (Gecse Annabella: Fehérhímzéses textilek a Damjanich János Múzeum gyűjteményéből. A Damjanich János Múzeum tárgykatalógusai 1. Szolnok, Damjanich János Múzeum, 2018.)

A kiállítás nem a fehérhímzés tájanként különböző helyi változatainak bemutatását tűzte ki céljául, hanem azt, hogy az ezek készítése során használt valamennyi technikát, öltéstípust áttekintse és megismertesse a látogatókkal. A technikák elsajátításának lehetőségét kínálja a kiállítás kiegészítője, egy Ország László hímzővel, a Népművészet Mesterével készített 60 perces film, amelyben valamennyi öltéstípust kivitelezés közben láthatnak az érdeklődők.

A tárlat két fő irányvonal követésével részletezi a fehérhímzést. Tablókon írja le, magyarázza a fogalom értelmezését, történetét, iskolai oktatásban betöltött szerepét, és a tablószövegekhez igazított tartalmú vitrinekben, a gyűjtemény tárgyaival szemlélteti a magyarázatokat. A másik irány a fehérhímzés felhasználását, szerepét, sokoldalúságát mutatja meg, a kiállítás ezen része a lakásbelső, a kelengye, sőt a bölcső és a ravatal fehérhímzéses kellékeit funkciójukban láttatja.

A megyebeli településekről származó gyűjteményi darabokat a rendezők néhány esetben, a területünkön nem jellemző technikák kedvéért kölcsönzött tárgyakkal is kiegészítették.

A kiállítás a 2018-as szolnoki rendezés után 2019-ben 5 településen mutatkozott be és 7000 fölötti látogatót vonzott.

A forgatókönyvet írta és a kiállítást rendezte: Gecse Annabella

Kivitelezés: Labancz Borbála, Papp – Tóth Zsanett, Puskás Zoltán, Széplaki Szilárd.