A kisbojtár és testvérei

Finta Sándor, aki elsősorban szobrászattal szerzett nemzetközi hírnevet, a harmincas években világirodalmi szinten jegyzett íróvá is vált. Történetei gyakran saját életútjából származó elemeket is tartalmaznak. Magyarországon „A kisbojtár – igaz történet a Mocskosról” című regénye vált a legismertebbé, melynek első magyar nyelvű változatával 1930-ban készült el. A regény hivatalosnak tekinthető folytatása: „A testvéreim és én”. Az előző kötet sikereit is túlszárnyalva a New York-i Közoktatási Tanács kötelező olvasmánynak fogadta el.
1938-ban jelent meg angolul a felnőtt kisbojtár brazíliai kalandjait bemutató kalandregény, „A nagy majom titka”, melynek magyarországi megjelentetésére négy évvel később – annak fordítása után – került sor.
Finta Sándor írt egy negyedik regényt is. Az írás és a hozzá tartozó rajzok 1935-ben készültek el.


A szerző valamennyi kötetének az illusztrációit saját maga készítette. „A kisbojtár” esetében a filmek storyboardjaihoz hasonló részletességgel készültek rajzok, melyeknek csak egy része került bele a kötetbe, a többi egy képeskönyv részét képezte volna. A részletesebben kidolgozott illusztrációk önállóan is művészeti értékkel rendelkeznek, melyek első alkalommal 1935-ben a Leigh University művészeti csarnokában kerültek kiállításra. Az azóta eltelt közel száz évben számos tárlat anyagát képezték az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon is.