Kibernetika hőskora – avagy volt élet a PC előtt

FM_Kibernetikamegallitolo

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum kiállítása a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében.

A tárlat az informatika és a robotika forrásvidékére, a számítógépmamutok, az elektroncsövek és a jelfogók világába kalauzol a túrkevei Vadász Pál Kiállítóteremben október 25-től a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A megnyitó ideális péntek délutáni program fiataloknak a 16+ múzeumi találkozások buli előtt tematikához kapcsolódóan.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Finta Múzeum több éves együttműködésének a gyümölcse ez a kiállítás, mely több olyan tárgyat is bemutat, amely eddig nem volt látható egyetlen hasonló kiállításon sem.

Az áram nélkül is jól működő számológéptől az első magyar számítógéppel nyomtatott, karakterekből álló „aktképig” terjed a különlegességek sora.

Számolóeszközök, számológépek, a lyukkártyás technika eszközei és az első magyar kibernetikusok tárgyai és dokumentumai tekinthetőek meg a vitrinekben.

A tablókon olyan úttörő tudósokról olvashatunk, mint Kalmár László, Kovács Mihály, Kozma László és a 2012 decemberében elhunyt Kovács Győző.

Az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építője, Kovács Győző néhány hónappal halála előtt látogatást tett és előadást tartott a túrkevei Finta Múzeumban, a tárlat ezen emlékezetes előadás legszebb pillanatait is felidézi.

A Kibernetika hőskorát minden látogatónknak ajánljuk, különösen azoknak a diákoknak, akik nehezen tudják elképzelni, hogy milyen lehetett PC, tablet, okostelefon nélkül élni. Bemutatkoznak azok a magyar géniuszok, akik a világformáló informatikát megalapozták, akik az első hazai számítógépek felélesztésénél jeleskedtek.

A kiállítás számos meglepetést tartogat a robotok és a számítógépek szerelmeseinek. Az a látogató viszont, aki egy teljes elektroncsöves számítógéppel szeretne találkozni, csalódni fog: az nem fért volna be a kiállítóhelyiségbe. Helyette kisebb méretű, eredeti relikviák idézik meg a hőskor, az 50-es, 60-as évek számítóközpontjainak világát.

A megnyitó képei:

Képek a kiállításról:

A megnyitó (Túrkeve Televízió felvétele):

Szakmai nap 2013. november 29.