Triumvirátus

A Túrkevei Múzeum 1967-ben a városból elszármazott szobrász testvérek iránti tiszteletből vette fel a Finta Múzeum nevet.
A legidősebb, Sándor 1920-ban vándorolt ki Amerikába, ahol Brazíliában a világkiállítás művészeti igazgatójaként kezdte meg karrierjét. Innen néhány év elteltével az USA-ba költözött át, ahol számos amerikai és magyar történelmi személy szobrát formázta meg. Egyik alkotása a New York-i Metropolitan Múzeumban is megtekinthető.
Öccse, Gergely 1906-tól Párizsban tevékenykedett Rodin mellett. Kiállított a párizsi Salon tárlatain és művei kiemelkedő népszerűségnek örvendtek a francia körökben. Napjainkban is a műkincspiac keresett és értékes darabjai Európa szerte.
A két idősebb testvér és a legfiatalabb, Sámuel alkotta a „Triumvirátust” ahogyan egymást leveleikben nevezték. Együtt ajánlották fel alkotásaikat, melyek Túrkevén a már meglévő múzeumban kerültek kiállításra és megőrzésre. A múzeum 2011-ben ünnepelte fennállásának 60., Finta Sándor születésének 130., valamint 2012-ben Finta Sámuel születésének 120. évfordulóját. Ebből az alkalomból rendeztük meg „Triumvirátus” című tárlatunkat, amely a szobrásztestvérek olyan alkotásait mutatja be melyek a 2001-ben rendezett állandó kiállítás koncepcióján túlmutatnak. Számos érdekességet bemutatva a Finta testvérek termékeny életútjából.

Kategória: Időszaki kiállítás | A közvetlen link.